Funkcionális alsónemű: mire képes és mi is ez valójában?

blog

Az utóbbi évek nagy divatja. Sokat beszélnek róla és sokan viselik. Valójában tudja mi is az a funkcionális alsónemű és miért olyan népszerű?

A funkcionális alsónemű egy úgynevezett alapréteg a ruha alatt (base layer). Fő funkciója a nedvességelvezetés és az izzadság felfogása. Hogyan is működik?

Fizikai tevékenységnél testünk izzadságot termel, ami testünket lehűti - megvédi testünk túlzott felmelegedését. Az alsónemű nem nyeli el a nedvességet, hanem elvezeti a ruha következő rétegeibe, ahonnan könnyebben elpárolog. Ezért vesszük fel először a funkciós alsóneműt (ezért is kapta azt a megjelölést, hogy "alapréteg").

Funkciós - a funkció szóból

Biztos mindenkinek ismerős a hónaljnál, valamint a háton megjelő izzadságfoltok. Ha pamut pólót viselünk az az izzadságtól átitatódik és sokáig szárad, viszont ha a funkciós anyagból készült pólót viseljük, a speciális anyagok elvezetik a nedvességet az anyag felszínére és jelentősen hamarabb szárad meg.

A funkciós alsónemű különböző vastagságú és összetételű anyagokból készül, hogy minél jobban szabályozni tudja a testhőmérsékletet. Látható különbség fedezhető fel tehát egy nyári póló, amely elsősorban áteresztő (a meleg miatt) és jobban elvezeti az izzadságot, illetve egy téli alsónemű között, amelynél a testhőmérséklet megtartása a legfontosabb. Az utóbbi esetet ezért termo ruházatnak is nevezik.

Funkcionális alsónemű

Nyári funkciós felső vs. Téli funkciós felső (termo felső)

Hogyan öltözzünk helyesen rétegesen!

Annak érdekében, hogy minél jobban ki lehessen használni az alsóneműt, helyesen kell összeállítani

  1. Alapréteg: Legelőször az alsóneműt kell felvenni, ami elvezeti az izzadságot, amely azt eredményezi hogy a bőr száraz marad és az elpárolgó izzadság nem kelt hideg érzetet.
  2. Középső réteg: Ez a réteg elválasztja a meleget és pára formájában elvezeti a nedvességet a harmadik rétegbe.
  3. Legfelső réteg, vagy védőréteg: Legmegfelelőbb, ha valamilyen védőréteges öltözetet használ, amely megvédi Önt a külső hatásoktól, mint az eső, vagy a szél.

A termo ruházatból fel lehet venni akár két vékonyabb réteget is egy vastagabb helyett - a két vékonyabb réteg jó tulajdonságai felfedezhetőek. Fontos, hogy az alsónemű közvetlenül érintkezzen testével, de viszont ne akadályozza a mozgásban. Ha nem funkcionális alsóneműt választ(pl. ha a termo ruházatot egy pamutból készült rétegre veszi föl), csökkenti a hatékonyságot. A pamut magas nedvszívó tulajdonsággal rendelkezik és a nedvesség nagy részét magában tartja.

Miből készül a funkcionális alsónemű

Leggyakrabban poliészterből és poliprobpilénből készül. A nedvesség csak nagyon kis részét tartják meg, könnyű és kellemes érzést nyújt.

A merinó gyapjú a legnagyobb trend a termo ruházatnál. Nemcsak egy olyan anyagról van szó, amely elvezeti az izzadságot, valamint kiválóan megtartja a meleget, de egyben antibakteriális is. Ennek köszönhetően többszörös használat után a ruházat a frisesség érzését adja. Előfordulhat azonban, hogy akiknek érzékeny a bőre, a merinó gyapjú kellemetlen viseletté válik. Ez viszont pár mosás után megváltozhat.

A funciós alsónemű mosása

A funkciós alsóneműt mossa kifordítva, 40° C maximum hőmérsékleten hagyományos mosószerrel. Nem ajánlatos öblítőt használni, mivel csökkenti az alsónemű hatékonyságát. Ha épp nincs a közelünkben mosógép (pl. nyaraláson vagyunk, vagy kempingezünk...), elég ha gyengéden hideg vízzel átöblítjük, megdörzsöljük és hagyjuk megszáradni.

 

Hogyan tovább? Tekintse meg aktuális férfi és női funkciós alsónemű kínálatunkat.