4 lépésben hogyan válasszunk helyesen futócipőt

blog

Lábunk ugyanazon lábnyomattal rendelkezik akár ujjaink. Minden futó számára - akár amatőr vagy profi futóról van szó - a helyen futócipő kiválasztása igen fontos szerepet tölt be.

Futás közbe nagyon fontos, hogy a cipő tökéletesen illeszkedjen a talajhoz, a láb mozgásának természetesnek kell lennie. Gondoljunk csak bele, hogy milyen érzés olyan lábbeliben megtenni akár pár méter, amely szűk és minden oldalról nyom. És milyen érzés lehet ilyen lábbeliben több kilométert lefutni?

Tyhle 4 tipp, amely csak 5 percet vesz igényben, viszont több órás kínszenvedést előz meg.

  1. Az alap a helyes talphossz
  2. Ne feledkezzen meg a láb szélleségéről sem
  3. Vegye figyelembe a láb formáját
  4. Milyen talajon szeretné használni...

A helyes talphossz

A futócipő kiválasztásakor helytelenül jár el, ha azon lábbeli méreteit veszi alapul, mint amit alkalmilag visel. Futáshoz egy nagyobb méretet érdemes választani - pontosan 1 cm-el nagyobbat, mint a talphossz, így viselés alkalmával a láb, illetve a lábujjak a cipő orr részéhez nem dörzsölődnek. Ennek köszönhetően megelőzi a hólyagok és dörzsölések kialakulását az lábujj részen valamint a sarkon.

TIPP: a két láb közt lehetnek eltérések, ezért alapul a hosszabb, nagyobb láb méreteiből induljon ki. A megfelelő méretet az esti órákban kapja meg, mivel napközben a láb enyhén megdagad (a napi megterheléstől).

Fontos a láb széllesége

Mindenkinek más és más a láb széllesége - akár a lábfej vagy az ujjak mentén. Ennek megfelelően történik nemcsak a ruházat gyártása, hanem a lábbelié is, azaz különbözű fazonban, stílusban. Ha túl széles fazonú cipőt válazt, a cipőben lába "úszkálni" fog egyik oldalról a másikra. Ellenkező esetben, ha túl szűk fazont választ, a láb deformációjához vezethet.

A cipők szélességére vonatkozóan csak egy szabály létezik - próba nélkül semmiképp. Ha már van ismert, kedvenc, kipróbált márka, ne legyenek aggályai. A cipő fazonja évről évre nem változik.

TIPP:A szűk fazonú futócipők márkái közé tartozik az adidas illetve a New Balance márka (egyébként könnyű szerkezetű). Középszéles profillal az Asics márka rendelkezik, a Nike és Mizuno pedig a szélesebb lábfejjel rendelkezők számára tudjuk ajánlani..

Válasszon méretet  lábfej alapján

Egyiptomi típus Egyiptomi típus: Ennél a típusnál különös figyelmet kell szentelni a cipő szélességére. A nagylábujj (hüvelyk) lényegesen hosszabb a többi ujjnál. A hosszabb cipőnél a cipő szélessége is bővül, ezért szűkebb típusú cipőt javasolunk választani.
Görög típus Görög típus: A leghosszabb ujj a mutatóujj. Mivel a cipők nagyrészben a hüvelykujj részen a leghosszabbak, választáskor ügyeljen a helyes talpméret szerint választani.
Négyzet típus Négyzet típus: Ennél a típusnál a cipő szélessége tipikus probléma. Általában a cipők fazonja orr résznél szűkül, így a hüvelykujj és a kisujj számára kevés a hely és szorít. Ez oknál fogva egy mérettel nagyobb cipőt ajánlunk választani.

Gondoljon a terepre

Úton vagy szabadban, egyenetlen talajon szeretne futni? Nagyon fontos döntés, mivel nagyban befolyásolhatja a kényelmes viselést. Nehéz terepen használt cipő profi talppal van ellátva, amely nagyobb biztonságot nyújt futás közben. A Gore-Tex membránú (megjelölése GTX)  gyártot futócipők előnyét elsőként esős időben, sáros talajon élvezheti.

Az ún. trail cipők cipő könnyebb, dinamikusabb és rugaszkodóbbak, amely védi  izületeit és biztosítja a természetes mozgást.

Öröm legyen a futás

Erről szól az egész. Nagyon fontos, hogy megfelelő figyelmet szenteljen a kiválasztásnak. 10 kilométer után sem szabad, hogy a cipő szorítson. Higgye el, hogy az a pár perc, amelyet a helyes méret kiválasztására szán, visszaköszön minden megtett lépésében.

Most már ismeri a lépéseket. Már csak egy utolsó döntés - melyik futócipő lesz az enyém?

Férfi vagy női futócipőt szeretne választani?